Trek Fuel Ex Gen 6

14.11.2022

"A jack of all trades is a master of none, but often times better than a master of one."

Trek Fuel Ex Gen 6
Jag har sedan 2017 kört Treks Fuel Ex hojar, både aluminium och kolfibermodeller.
2017 var det Gen 4 , 2020 - 22 på Gen 5 och nu äntligen har Gen 6 precis släppts.
Under 4 veckor har jag haft förmånen att låna en Fuel Ex 9.9 AXS av Trek Sverige.

Citatet stämmer riktigt bra in på både nya modellen från Trek och mig själv.
Jag har svårt att göra bara en sak, jag är för nyfiken. Nyfikenheten får mig att experimentera, utmana och testa mina egna och sakers gränser, idag så är jag lite mer återhållsam med kroppen och grejorna än tidigare.

Nya Fuel Ex har redan visat mig att det inte är en Master of One!

Mästare för alla eller...

Det är underbart att Trek har skapat en hoj som jag kan göra till min egen.
En hoj som jag kan anpassa efter min terräng och hur jag vill cykla. Alla större cykeltillverkare måste ta hänsyn till otroligt många parametrar när de levererar en ny modell, Trek har verkligen tagit i med denna hoj.
En ny hoj måste passa en bredd av cyklister, nu är det slut på det.
Du kan göra denna till Master av vad du gillar!

Min historia

Mina Trek Fuel Ex 9.8 gen 5 har fått stå ut med mycket experimenterande och cyklande sedan 2020.

Cyklarna har få stå ut med allt från ändlösa endurotrails i Italien till stravahets på knixiga och långa uppförsbackar och allt däremellan.
Gen 5 Fuel Ex är ingen enduro hoj och inte heller en XC hoj men den är en balanserad och lättcyklad stigraket som trivs i stökigare terräng både uppför och nedför.
Ska den skina lite extra upp så får du trimma den lite extra i den riktning du vill, mina cyklar har fått klä upp sig för både endurotävlande och XC cykling.

Vad har hänt i jämförelse med gen 5

Fuel EX Gen 6 har växt både på längden, höjden och bredden.
Idag så är cykeln ca 20 mm längre, hjulbas och reach. Den har 10 mm längre slaglängd och modellen har blivit lite tyngre än föregångaren. Kommer tyngden och storleken vara till för eller nackdel?
Enligt mig naturlig utveckling då modellen Top Fuel idag nästan har identiska siffror som Fuel Ex Gen 5. 

Små saker som gör det så mycket...

Jag skulle byta växelhölje för första gången på Gen 5 version 1 och jag höll på att tappa det!
När höljet skulle in i kedjestaget utan en wire som guide så trodde jag att jag skulle tappa förståndet.
Från 2021 så åtgärdade Trek detta problem och allt gick mycket lättare.
På Gen 6 så har Trek gjutit invändiga kanaler i ramen för att se till att det både är lätt att byta hölje och dessa kanaler ser även till att du slipper rasslande höljen i ramen.

Äntligen!

Trek har på Gen 6 olika kedjestagslängder i förhållande till ramstorlek.
Detta är något jag nördat ner mig inom och det kan omöjligtvis funka att ha samma bakända till 8 storlekar.
Tidigare så har framändan vuxit och bakändan varit lika lång på alla storlekar. Detta kommer att påverka balansen på cykeln och din balans, ibland så mycket att vissa cyklar varit märkbart bättre i en storlek.
Jag har bara kört en medium Gen 4 med 435 mm långa kedjestag, mina Gen 5 har 437 mm så det ska bli kul att se om det känns skillnad med en 440 mm lång bakända.

More or Less?

Flip chip x2, mino link chippet har fått sällskap av ännu ett vändbart fäste. Denna gång till dämparen, du kan välja mellan mer eller mindre progressiv känsla i bakändan.
Det blir en märkbar skillnad, gillar du att hoppa så kommer du att gilla denna möjlighet.
Trek släppt sina egen trimmade bakdämpare och skapat möjlighet för dig att köra exakt vad du vill, coil eller luft nu är valet ditt. 

Party laps

Yes, äntligen så har Trek gjort det! Nya modellen är Mullet kompatibel.
Jag har själv trixat med Gen 5 för att köra mullet, det tog ett tag att hitta rätt inställningar för att hojen skulle behålla balansen.
Nu så behöver du bara förlänga gaffeln till 160 mm och höja upp bakändan till högsta läget och du får en hoj som är som en hal ål i tight terräng. 

Jekyll och Mr Hyde

På Gen 6 kan du montera hållare till styrlagren som ger dig möjligheten att justera gaffelns vinkel ytterligare en grad, plus eller minus. Nu har du 8 lägen att välja på och du kan ta din styrvinkel från 66 grader i högsta möjliga läge ända ner till 62.9 i låg mullet setup.
Toppläget gör cykeln till en stigraket med bra klättringsegenskaper och bottenläget gör cykeln mer kapabel att möta brantare och stökigare enduroterräng.
Jag ser verkligen en nytta med denna egenskap men samtidigt lite jobbigt när det finns till grej att pilla med:)
Undra vilken vinkel som kommer att passa på Isaberg?

Perfect match

Hjul och däck som funkar med hojens kapacitet.
I många fall så snålar tillverkare in på däck och hjul för att det viktmässigt skall se bra ut i specifikationen. Trek har monterat hjul och däck som håller för den utförsåkning som cykeln är kapabel till.

Bontrager SE5 däcken funkar fint som bakdäck, fram sätter jag gärna ett på SE6 som påminner lite om Maxxis Assagai. Jag upplever stor skillnad mellan SE5 och SE6 däcken.
I uppförsbackarna så är den extra vikten hos de förstärkta däcken märkbar, i alla fall för mig som i skrivande stund är lite klen:)

One bike to rule them all!?

Jag har testat cykeln på mitt hemmaberg Isaberg.
På Isaberg har allt jag behöver för att verkligen testa grejor i olika tänkbara miljöer. Hopp och drop, snabba flowtrails, brant och stökig enduroterräng och även helt vanlig stigar.

Jag har pillat med nästa allt på cykeln, ställt in den för olika utföranden, från XC setup till Mullet setup.

Massor av varv med olika inställningar med och utan Motion Instruments för att se vad som passa mig och för att se hur fjädringen funkar. Fjädringen är alltid lite för långsam i returdämpningen och lite för trög i kompression för en lätt åkare som mig. Mer om detta i ett annat inlägg. Jag har även provat den med en annan fjädringssetup.

Något som gäller alla cyklar och inte bara detta test!

Ta dig lite mer tid att anpassa och justera din cykel efter din cykling och din kropp.
Styrets bredd, höjd och vinkel gör stor skillnad, därför byter jag nästa alltid styre och styrstam till en bredd och längd som passar mig. Jag gör alltid detta på testcyklar om jag har möjlighet.

Jag har testat en cykel i medium storlek och det skulle visa sig att den var både perfekt och lite för liten för mig som är 180 cm med långa armar.

Stigcykling

Justera upp mino-linken som ändra cykelns styrvinkel i högsta läget. Det finns en sak som är lite sämre med den nya versionen, det är påtagligt krångligare att justera mino-linken, tjockare sadelrör och "chippet" på insidan gör det trångt när man skall andra vinkeln. Denna gång så kommer nog ingen tappa chippet i alla fall.Sänk ner styret och anpassa fjädringen och cykeln klättrar mycket bättre, den branta sadelvinkel gör att du får bra stöd och balans i uppförsbackarna. Med lättare hjul och däck så var den tidigare lite "tröga" känslan av de mer förstärkta däcken som bortblåst och cykeln känns rapp och accelererar med mycket mindre ansträngning.
Den lite tyngre ramen skapar en skön stabilitet i kombination med de snabba XC-hjulen.
Den mindre storleken med en 50 mm styrstam var perfekt som stigcykel för mig, tillräckligt stabil utför och enklare att manövrera i tighta och trixiga uppförsbackar även med en 150 mm lång framgaffel.

Det enda negativa är ändå positivt.
Cykeln vill bara att du skall köra snabbare utför på stigarna, så snabbt att man ibland hamnar lite över komfortgränsen när man nakencyklar, dvs kör utan skydd;)

Bikepark och enduro

Nya Fuel Ex är en hoj som klarar mer än vad man kan tro!
Med en flackare gaffelvinkel och 160 mm gaffel så är det nog bara mitt eget mod som sätter gränsen för vad jag och denna hoj kommer att hitta på:)
Justera ner mino-linken, höj styret och justera fjädringen från din "stig" setup och cykeln blir märkbart stabilare i ännu högre fart.
Den nya ramen är styvare och stabilare, den låter dig testa gränsen både i jakten på mer fart i kurvor och nedför branterna.

I hoppen så är cykeln stabil och balanserad för att du skall våga flyga lite högre och längre, jag tror att även här så skapar den lite tyngre ramen en skön balanserad känsla, lite som när man hoppade med cross back in the days.

Mullet eller full 29"??

Jag tävlade på mullet setup för första gången med min Gen 5 nu under Swecup på Isaberg.
Det jag upplever är att jag har mer kontroll över bakändan, mindre bakhjul gör att det finns utrymme för att absorbera större hinder. I svängar reagerar cykeln lite annorlunda med ett 27.5" bak, man får justera timingen lite i kurvan. Och när allt stämmer i svängarna så få man justera bromspunkterna, för hojen är ibland för snabb för gubben;)

Det ska bli ännu roligare när min egen hoj kommer och jag kan montera på lite Öhlinsgrejor. Då kan jag testa gränserna lite till. För jag vill inte lämna tillbaka en skrapad testhoj!

Tack för att du läst så här långt!

Hoppas att du uppskattade mina tankar om den nya modellen från Trek, vill du att jag skall göra mer tester eller har du några frågor om den nya modellen så kommentera gärna.

Har du egna erfarenheter av Treks Fuel Ex modell?